Montažni električni pastir pri sosedovih

Categories:

Dandanes nihče več nima časa ali bolje, da bi pozabil cel dan zato, da bi čuval živali na paši, saj imajo tudi kmetje obilico drugega dela, ki lahko prinese več denarja. Toko je postal električni pastir obvezna oprema vsake kmetije, ki se uvaja s pašo živali.

Za tiste pašnike ki so konstantno ograjeno se po večini uporablja kovinsko žico, ki je preko izolatorjev napeljemo vse okrog in okrog in po njej poteka električni pastir oziroma tok, ki prestraši živali in jim tako onemogoča obeh izven omejenega prostora. Za pašnike, ki se jih pa uporablja občasno, če se na primer čez pomlad in poletje dvakrat pokosi, potem pa jeseni paše, pa se običajno uporablja električni pastir kot trak, ki se ga lahko po uporabi ostrani. 

Razlika med uporabo kovinske žice in električnega traku je običaji rodi v postavitvi kolov. Tisti električni pastir, ki poteka po kovinski žici in je fiksen je običajno orožjem preko izolatorjev na lesen ali železen kol, ki je fiksno zabit globoko v tla. Medtem ko se odstranljiv trak napelje na plastične, montažne količke, ki segajo samo nekaj centimetrov v globino in se zelo zlahka odstranijo. 

Tako grem še vedno velikokrat jeseni pomagati na sosednjo kmetijo postavljati te montažne kotičke za začasni električni pastir, da bi bila jesenska paša lažja za njih. Potem pa vedno preden zapade prvi sneg hitimo s pobiranjem in navijanjem traku, da je električni pastir na suhem in toplem preden zamrzne vse skupaj. 

Montažni električni pastir pri sosedovih

Veni rada pomagam pri takih opravilih, ki potekajo zunaj v naravi, saj je delo na svežem zraku zelo prijetno, družba pa tudi. Tako je električni pastir postavljen in pospravljen en, dva, tri in živali so na varnem. Poleg tega pa ostane mojim sosedom več časa za druga opravila in druženje z družino, kateri je dejansko ob obilici dela včasih zapostavljeno. Vesela sem, da jim lahko priskočil na pomoč.